Na 30 jaar als fysiotherapeut gewerkt te hebben, heeft Hessel Turkstra het roer omgegooid. Sinds 2017 is hij afgestudeerd osteopaat. In 2020 heeft hij de 2 jarige post graduate opleiding voor Osteopathie bij kinderen afgerond. Op maandag en dinsdag werkt hij in Heerenveen en op woensdag én donderdag werkt bij als osteopaat bij T-MED in Oenkerk.
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele therapie, waarbij het lichaam weer in balans gebracht wordt met specifieke handgrepen. De osteopaat beheerst een groot scala aan technieken. Hij kijkt daarbij naar zowel gewrichten, spieren en zenuwstelsel als naar organen en bindweefsel.
De osteopaat bekijkt het lichaam van A tot Z
Osteopaten kijken niet alleen naar de klacht, maar vooral ook naar de oorzaak van de klacht. Aan de hand van een uitgebreid lichamelijk onderzoek wordt bepaald waar in het lichaam eventuele blokkades en bewegingsbeperkingen zitten. Meestal zijn er diverse andere problemen in het lichaam verscholen achter de klacht.
Het aantal behandelingen
Het aantal behandelingen zal bestaan uit één tot meerdere consulten, afhankelijk van de complexiteit. Gemiddeld volstaan 3-6 behandelingen, maar uiteraard is soms minder vaak of juist vaker nodig om tot een optimaal resultaat te komen. De osteopaat zal uitleg geven over de ontstaanswijze van de klachten. U krijgt indien nodig advies mee hoe u zelf kunt bijdragen aan het verminderen of voorkomen van de klachten.
Tussen twee behandelingen kan één tot enkele weken zitten: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.
Over stotteren en osteopathie heb ik mijn afstudeerthesis gemaakt. Zelf heb ik vroeger ernstig gestotterd, gelukkig heb ik dit volledig onder controle gekregen. In mijn werk als osteopaat zou ik graag energie willen steken in het helpen van mensen die stotteren. Bij de meeste stottertherapieën wordt vooral aandacht gegeven aan het spreken zelf. Als osteopaat behandel ik alle onderdelen in het lichaam die te maken hebben met het spreken. Als deze onderdelen goed harmonisch samenwerken kan het spreken al een stuk gemakkelijker gaan. Ik behandel hierbij dan vooral het middenrif, het strottenhoofd en alle relevante lichaamsdelen die een rol spelen bij vloeiend spreken.
Het behandelen van baby’s is enorm dankbaar werk. Osteopaten kunnen veel betekenen voor huilbaby’s met problemen in de ontlasting, het opgeven van maagzuur, niet goed kunnen drinken en scheefgroei van de schedel. Als vader van twee opgroeiende dochters word ik misschien wel extra blij als ik door een osteopatische behandeling bij kinderen in een vroeg stadium veel problemen kan oplossen.
In tennis, basketbal, triatlon en windsurfen heb ik veel energie en tijd gestoken. Windsurfen is tot op heden mijn passie gebleven. Iedere vrije windrijke dag ben ik op het water te vinden.
Sporters heb ik, binnen mijn fysiotherapeutische werk, in de afgelopen dertig jaar veel gezien. Dat blessures bij sporters vaak terugkomen en andere blessures kunnen uitlokken is osteopatisch goed te verklaren. Met een osteopatische behandeling ga je veel verder dan het behandelen van de blessure alleen. Bij een sportblessure is het lichaam flink uit balans geraakt en is het niet voldoende dat iemand weer pijnvrij op het sportveld kan staan. Het komt vaak voor dat dezelfde blessure of een andere blessure terugkeert.
Het is net als met een auto die een zachte linker voorband heeft, deze auto trekt dan naar links. Geen probleem; dan sturen we gewoon wat extra naar rechts om de auto goed op de weg te houden. Dit kost energie en gaat ten koste van andere delen van de auto die extra slijten door het continu bijsturen.
Zo is het ook bij sporters. Sporters geven niet snel op en sturen continu bij. Valpartijtje, botsing, uitglijder en gewoon weer doorgaan, tot dat bijvoorbeeld die hamstring aan de achterkant van het bovenbeen kapot gaat. De osteopaat zorgt dan met de behandeling dat de hamstring weer optimaal kan genezen en dat de trekkrachten hierop in balans zijn. Voeten, knieën, heupen en de hele rug moeten hierbij allemaal vrij kunnen bewegen.
Bij ons eigen sportende lichaam vergeten we wel eens dat een goede trainingsbalans, stressvermindering, goed slapen en gezond eten belangrijk is. Doen we dit niet dan kan dit eerder tot blessures leiden. De osteopaat kan in al deze facetten helpen om blessures snel en duurzaam te genezen.
Mijn eerste jaren als fysiotherapeut werkte ik in Zwitserland in een ziekenhuis bij de Flumserberg, in de winter een bekend wintersportoord. Alle revalidatie die te maken had met de vele ski-ongevallen deden we daar. Terug in Nederland ben ik een fysiotherapiepraktijk begonnen in Oenkerk met de nadruk op sportfysiotherapie en manuele therapie. Nu werk ik als osteopaat in Heerenveen en in Oenkerk. Heerenveen het sporteldorado van Friesland. Oentsjerk mijn vertrouwde werkomgeving.
Voor meer informatie over osteopathie en mijn collega`s van OsteoVitaal zie www.OsteoVitaal.nl
Meteen een afspraak inplannen?
Dit kunt u zelf doen middels onze online planner.
Geweldige behandeling gehad in een ontspannen sfeerEvert, 27 jaar