ZwangerFit® en MamaFit

Zwangerfit®

Is een actieve zwangerschapscursus met als doel behoud óf zelfs verbeteren van de conditie en het onderhouden van de spierkracht. Ook is er veel aandacht voor de coördinatie en stabiliteit van lage rug , bekken en bekkenbodem.De cursus onderscheidt zich van andere cursussen omdat er actief getraind wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat training van met name de schuine en dwarse buikspieren, de rugspieren en de bekkenbodemspieren bekkenklachten kan voorkomen en verhelpen.

Het is belangrijk voor je lichaam om te gaan trainen op een gedoseerde manier. De bekkenbodem is letterlijk een ondergeschoven kindje, normaliter wordt er weinig aandacht aan geschonken. Terwijl de bekkenbodem juist in samenwerking met je rug- en dwarse buikspieren zorgt voor de stevigheid van je lichaam.

Mama Fit

Mama Fit is een wetenschappelijk onderbouwde cursus waarbij we naast een half uur conditietraining de nadruk leggen op spierversterkende oefeningen voor de bekkenbodem, dwarse buik- en rugspieren. Juist na de bevalling nemen vrouwen weinig tijd voor zichzelf en gaan vaak helemaal op in hun nieuwe rol als moeder. Ook stoppen vrouwen met rug- en bekkenklachten en vrouwen die een zware bevalling hebben gehad met sporten.  Als je zorgt dat je belastbaarheid toeneemt is de kans dat je klachten van je rug en je bekken krijgt veel kleiner. Bovendien heb je minder kans op verzakkingen van blaas, baarmoeder en darmen op latere leeftijd als je na de bevalling je bekkenbodemspieren weer goed leert gebruiken. De kans is groot dat als je 3 maanden na de bevalling je oude gewicht nog niet hebt bereikt, die extra kilo’s er na een jaar nog steeds aan zitten! 4 tot 6 weken na de bevalling kun je starten met deze training. Eerder kan evt. in overleg.

'Ik bleef fit en ben goed voorbereid op de bevalling'
Simone, 31 jaar

De ZwangerFit® trainingen bestaan uit:

10 trainingen van 60 minuten vóór de bevalling. Daarnaast zijn er 3 theorielessen van 60 minuten. Deze theorielessen worden gegeven in week 1, week 4 en in week 8 van de cursus, voorafgaand aan de training. Na de bevalling worden er nog 2 terugkomlessen  van 60 minuten georganiseerd. De training wordt gegeven door  José Sinnema, bekkenfysiotherapeut MSc én YVLO-ZwangerFit ® docent.

De 10 trainingen bestaan uit conditietraining en spierversterkende oefeningen. Je traint met een hartslagmeter om zodat de juiste trainingsintensiteit gewaarborgd is.

De 3 theorielessen bestaan uit educatie en actieve oefeningen gericht op houding, ademhaling, ontspanning, bekkenbodemtraining, weeën, pershoudingen en perstechnieken.

De MamaFit trainingen bestaan uit:

12 trainingen van 60 minuten  onder leiding van José Sinnema, bekkenfysiotherapeut MSc én YVLO-ZwangerFit® docent. Belangrijkste doel van de cursus is dat je bekkenbodemspieren voldoende hersteld zijn en je je lage rug en bekken goed kunt stabiliseren, daarna kun je bijvoorbeeld je sport van voor je zwangerschap weer oppakken. De trainingen vinden plaats in een groep, waarbij persoonlijke aandacht voorop staat.

 

Volg ons op Facebook

Kosten en vergoeding

ZwangerFit ®  kost € 265,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een gedeelte van) de cursus vanuit de aanvullende verzekering. Informeer hiervoor bij je eigen zorgverzekeraar.

MamaFit kost € 190,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een gedeelte van) de cursus vanuit de aanvullende verzekering. Informeer hiervoor bij je eigen zorgverzekeraar.

Vooraf aan de cursus vindt een intake plaats bij José Sinnema, geregistreerd bekkenfysiotherapeut MSc én YVLO-ZwangerFit ® docent.  Deze intake duurt ca. 45  minuten. De kosten daarvan worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering als je deze hebt afgesloten. Indien je geen aanvullende verzekering hebt zijn de kosten € 55,00 en ontvang je de nota van de intake thuisgestuurd.

Als je na ZwangerFit ® kiest voor MamaFit hoeft er in principe geen intake gesprek plaats te vinden.

 

Fysiotherapie praktijk T-MED bestaat sinds 1992 – AVG privacyreglement